Foutje…bedankt?

“Asociaal! Er blijft in Stad geen gesubsidieerde baan meer over! Het kabinet bezuinigt over de ruggen van de armsten! Van de bestaande budgetten blijft maar 1/3 over. Er waait een gure rechtse wind” Ja, het was me wat de afgelopen maanden, die ronkende teksten uit de hoek van alles wat zich links noemt in onze stad.

Al die ronkende teksten hadden effect. Mensen met een gesubsidieerde baan werd de stuipen op het lijf gejaagd. De angst was zo groot dat tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissie van 13 april maar liefst 17 hevig geëmotineerde insprekers hun zegje kwamen doen. Er vloeiden tranen, er was applaus voor de insprekers en er was boegeroep voor de VVD. Bij het opstellen van dit blogbericht had ik dat al min of meer voorspeld.

En toen volgde afgelopen woensdag bericht van het college: we hebben ons een beetje verrekend! We roepen al maandan dat er van de huidige budgetten voor reïntegratie en participatie in 2015 nog maar 13 miljoen overblijft, maar het blijkt een klein beetje meer te zijn…8 miljoen meer!

Het is niet zo dat het kabinet vanwege de protesten in Groningen alsnog structureel 8 miljoen extra naar Groningen schuift. Een paar trommels, rode vlaggen, vaandels en gebruikelijke boeroepteksten op de Grote Markt hebben geen enkel effect. Nee, die budgetten waren er altijd al! Het college heeft zich…vergist! Of, zoals dat zo mooi cryptisch in de collegebrief staat: “kortingen zijn dubbel meegenomen”.

Het komt de laatste tijd wel erg vaak voor dat je vraagtekens kunt zetten bij de mate waarin de gemeente in control is ten aanzien van financiële gegevens. Op de dag dat wethouder Dekker door het stof moet vanwege de forse overschrijdingen bij de invoering van een nieuw financieel systeem kwam de melding van deze “vergissing in uw voordeel” van het college.

Nog afgezien van de vraag hoe in hoeverre we na al dit gekrakeel nog kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid van financiële informatie door dit linkse college, speelt hier vooral nog iets anders. Het college heeft met haar gitzwarte en in azijn gedrenkte scenario’s mensen in kwetsbare posities onnodig angst aangejaagd. Dat is voor de VVD onacceptabel. Die angstaanjagerij is ook nog eens vol inzet geweest van de verkiezingen voor de provinciale staten. Dat maakt het nog onacceptabeler. Het stelt de vergissing van de gemeente in ons aller voordeel in een volstrekt ander daglicht. Reden voor de VVD om hier een paar stevige schriftelijke vragen over te stellen.

 

48 comments for “Foutje…bedankt?

 1. Rosita
  29 april 2011 at 10:18

  Dat over die stuipen op het lijf jagen is van mij! Ha ha grapje, zijn we het eindelijk eens eens! ;-)

  • Arno Rutte
   29 april 2011 at 10:28

   Rosita,
   Ik dacht dat ik origineel was. Maar nu blijk ik ongemerkt teksten van de SP te lenen ;-) Maar zolang we het eens zijn, lijkt me dat geen probleem!

 2. Michiel
  29 april 2011 at 10:36

  Je suggereert net als je collega van Keulen dat dit bewust is gedaan, ivm de verkiezingen om deze te beinvloeden? You gotta be kiddin’ me. En dat noemt zich een optimist, een positief ingesteld mens…ik zou eerder zeggen dat je een paranoia mindstate bezit.

  En sinds wanneer is D66 links? Wanneer het je uitkomt? In D66 woorden, onze mening is hoe de wind waait.

  • Arno Rutte
   29 april 2011 at 10:41

   Michiel,
   Over D66 heb ik het niet gehad. Maar als jij D66 links wilt noemen, dan mag dat uiteraard ;-) Van mij heb je het niet.
   Feit is dat de PvdA bij de verkiezingen vol op het orgel is gegaan met cijfers die simpelweg niet kloppen. “Niet fraai” is wel de minste manier om dit uit te drukken.

 3. Michiel
  29 april 2011 at 10:47

  Arno, Volgens mij koppel je betrouwbaarheid aan financien en die weer aan ‘dit linkse college’ – en daar zit D66 ook in. :)

  Het is juist dat je het beter over de feiten kunt hebben ipv anderen te beschuldigen dat ze de verkiezingen willens en wetens hebben beinvloed. Cijfers klopten idd niet, naar blijkt. En dat is spijtig. Maar nog steeds kan en mag je je vraagtekens zetten bij de bezuinigingsdrift van dit kabinet. Die denkt dat deze mensen gewoon regulier worden aangenomen. Ipv een realistische blik te hebben – nl dat ze in de bijstand terechtkomen.

  • Arno Rutte
   29 april 2011 at 10:52

   Michiel,
   Dit college is links. En D66 is aangeschoven. Ik zoek nog steeds naar de programmatische invloed van D66 op dit college, maar dat terzijde. De bangmakerij rond gesubsidieerde arbeid kwam in ieder geval niet uit de koker van D66, maar uit de door jou zo geliefde PvdA.
   De bezuiningsdrift van het kabinet is hard nodig en sociaal. Dat schreef ik al in mijn column “asociaal”. Ik weet dat je daar anders over denkt.
   Dat “al deze mensen in de bijstand komen” is volstrekte onzin. In vele gemeenten in Nederland is het aantal gesubsidieerde banen al lang tot betaalbare proporties teruggebracht. Dat heeft niet tot exceptionele groei van de bijstand geleid. Het is wat mij betreft weer precies zo’n voorbeeld van linkse bangmakerij waar ik tegen ageer. Maar ook daarover worden we het vast niet eens ;-)

 4. Michiel
  29 april 2011 at 11:21

  Arno,

  D66 heeft zich in het pak laten naaien, is wat je zegt. Ok weten we dat ook weer.

  Ik ben het met je eens dat er best een onsje of wat bezuinigd mag worden, ook op gesbusidieerde arbeid. Alleen niet met kilo’s tegelijk. Ze zullen niet allemaal in de bijstand terechtkomen, maar een aanzienlijk aantal wel. Simpelweg of omdat instellingen geen geld hebben om ze regulier in dienst te nemen of het geld er niet voor over hebben (werkgevers zijn niet zo happig mensen met een vlekje in dienst te nemen, leert de geschiedenis).

  Ik ben benieuwd naar de praktische voorbeelden dat werkgevers mensen in grote getalen in dienst hebben genomen, wie voorheen gesubsidieerde arbeid verrichten.

  Frappant en hilarisch dat je mij nu van bangmakerij beschuldigd. Ik kan me nog herinneren dat je vlak na de verkiezingen aangaf het acceptabel te vinden dat er in verkiezingstijd gelogen wordt, en mensen onnodig bang worden gemaakt. Part of the game. Nu ageer je er tegen (naast het feit dat ik het niet met je eens ben dat ‘we’ aan bangmakerij doen of gedaan hebben).

  • Arno Rutte
   29 april 2011 at 13:02

   Michiel,
   Gedurende de verkiezingen feiten aanscherpen is normaal. Mensen ten onrechte angst aanjagen is in ieder geval een stijl van campagnevoeren die ik nooit zal gebruiken. Helaas is het bij de PvdA bij de afgelopen verkiezingen dé werkwijze geweest. Achteraf gezien ook nog eens met cijfers die pertinent onjuist blijken te zijn. Het is onzin om mij dit nu voor de voeten te werpen.
   En voordat je mij vraagt voorbeelden te geven van gemeenten waar het verminderen van gesubsidieerde banen niet tot massale bijstandsuitkeringen heeft geleid, mag je eerst zelf aan het werk. Jij stelt immers dat mensen massaal in de bijstand zullen komen. Een volkomen onbewezen stelling.

 5. Vorschlaghammer
  29 april 2011 at 11:35

  Michiel,

  Je hoeft echt niet paranoide te zijn om, om tot de conclusie te komen dat de wanna-be “elderly statesman” Flop Cohen de provinciale verkiezingen besmeurt heeft met landelijke thema’s.

  Hoop niet dat je boos wordt om de flauwe woordspeling Flop Cohen. Is wel noodzakelijk. Net als bijvoorbeeld Obama, Aboutaleb kreeg Cohen voor sommigen een Messias-achtige status. In alle drie gevallen geheel onterecht, en gelukkig was die heiligverklaring van Cohen van korte duur. Een week op vijf.

  Ik snap niet dat jij niet wilt zien dat het “Systeem” (term van Gerard Offerman) er ,op moord-en-doodslag na, vrijwel alles doet om maar aan de macht te kunnen blijven.

  Karin Dekker die de parkeergarage-ellende over de GRV2010 heentilt. Moorlag en Mansveld die op kosten van de belastingbetaler de verkiezingsstunt “commissie Terlouw” voor de provinciale PvdA organiseren. En zoals gezegd Cohen die de provinciale verkiezingen misbruikt om van de Eerste Kamer, een verkapte Tweede Kamer te maken.
  En wat dacht je van de machinaties rondom het MONSTRUM. Ben je er acht mei ook bij? (Ik niet, want ik moet dan werken. De zaal zal wel weer vol met image-medewerkers, ambtenaren van het Zuiderdiep en andere bij het MONSTRUM-belanghebbende zitten).

  En het houdt maar niet op.

  In deze stad wordt het huis-aan-huis-krantje misbruikt voor politieke doeleinden. Zo wordt de belangrijkste tegenstander van het MONSTRUM (daar-is-ie-weer), de Stadspartij, genegeerd als het om berichtgeving over het MONSTRUM gaat.

  En is negeren niet een uit het bekende rijtje van ‘negeren-belachelijk maken-verdacht maken’. Het rijtje beproefde technieken voor het bestrijden van een politieke nieuwkomer?

  Ook het DvhN (met ene Richold Brandsma voorop) en OOG staan volledig aan de kant van het college van B&W. Weet niet wat leerling-journalisten leren op de school voor journalistiek, maar toch hopelijk wel dat in in een volwassen democratie de journalist onder andere de taak heeft de macht (politieke besturen) te controleren.

  Mijn hoop dat we in 2014 na vijfenzestig jaar een College van B&W zonder PvdA (ook voor die partij wel eens gezond!) krijgen, begint te vervliegen.

  Joost van Keulen laat in een tweet weten dat hij zich door Arjen de Rooij onder de kin heeft laten strijken. Na Mark “hij-sloopt-de-Olle-Grieze-nog-om-in-het-pluche-te-geraken-en-te-blijven” Bouman, begint de stadse VVD nu ook al weer te draaien.

  Wat heeft de PvdA ze beloofd? Volgende keer geen negen procent OZB-verhoging maar acht procent? en natuurlijk een wethouderspost!

  Jammer, jammer, jammer.

  Met de variant Brabant + (CDA, VVD, SP en Stadpartij) kan een streep door al die waanzinnige prestige-projecten, en het geld dat dan overgehouden wordt kan naar verlaging OZB, erfpacht, precario-recht, reclame-belasting en naar vergroting (met tien inch) van de plasma-schermen van landurige bijstandtrekkers.

  Met vriendelijke groet

  • Arno Rutte
   29 april 2011 at 13:08

   Timmer,
   Je weet wat ik van persoonlijke aanvallen vind. Nogmaals het vriendelijke (doch dringende ;-) ) verzoek ze achterwege te laten.

   Je begrijpt dat ik, gezien mijn politieke kleur, geen fan van de PvdA ben. Maar om de partij nou neer te zetten als bron van alles dat fout is gaat me toch wat te ver. Als je 60 jaar onafgebroken regeert, ben je uiteraard medeverantwoordelijk voor alles dat mis gaat. Maar ook voor de dingen die wel goed gaan en die zijn er in onze mooie stad ook nog steeds! Maar een college zonder de PvdA zou louterend kunnen werken. In de Groningse politieke verhoudingen, de PvdA is nog steeds ruimschoots de grootste partij, zit het er op dit moment gewoon niet in.

   De Groningse pers ervaar ik zelf als zeer toegankelijk, ook voor het VVD standpunt. De door jou geschetste eenzijdigheid en politieke voorkeur heb ik nog niet ervaren. Bij de door jou genoemde DvhN journalist al helemaal niet.

 6. Michiel
  29 april 2011 at 11:43

  Dat we de ps verkiezingen als landelijke verkiezingen hebben gebruikt hebben we nooit een geheim van gemaakt, Timmer. We zagen het als een revanche op de verkiezingen van 9 juni 2010. Kort op elkaar, extreme bezuinigingen, kleine meerderheden. Daar hoef je idd niet paranoide van te worden, nergens voor nodig. Daarnaast is het niet de PvdA geweest die Cohen op een voetstuk heeft geplaatst, maar anderen.

  ‘Ik snap niet dat jij niet wilt zien dat het “Systeem” (term van Gerard Offerman) er ,op moord-en-doodslag na, vrijwel alles doet om maar aan de macht te kunnen blijven.’

  Waar heb je het toch over? Dat wordt hier helemaal niet bediscussieerd. En de rest van je verhaal is ook totaal off topic. Sorry, ga ik niet in mee. Daar is het onderwerp waar het wel over gaat té belangrijk voor.

 7. Vorschlaghammer
  29 april 2011 at 12:05

  Wat ik probeerde te zeggen is dat je me een sympathieke en bevlogen man lijkt.

  Maar dat het me verbaast dat die oprechtheid en bevlogenheid blind lijkt te zijn voor een goed voorbeeld (bangmakerij van Cohen/Roemer voorafgaand aan de PSV2011) van bepaald onfris PvdA gedrag.

  En dat het me verbaast je kritiek op zulk gedrag, afdoet als een teken van paranoia.

  Met vriendelijke groet

 8. Michiel
  29 april 2011 at 12:14

  Oh, dat hoor ik wel vaker over me gezegd worden (al vinden sommigen me ook gewoon irritant). Dank.

  Ik geloof gewoon niet dat dit een bewuste actie is geweest, daarvoor heb van nature vertrouwen in de mens tot het tegendeel is bewezen. Andersom noem ik het paranoia. Je kan ook zeggen dat het in de politiek gebruikelijk lijkt elkaar af te maken zonder bewijs.

 9. Vorschlaghammer
  29 april 2011 at 12:17

  En over de ver-Messiasering van Cohen. Die paar “Yes we Cohen”-poster kwam toch niet uit de koker van Marin Bosma?! Het bouwen van het voetstuk, en het daarop takelen van Cohen is echt het werk van de PvdA geweest.

  Heb wat (studerende) neven en nichten in Amsterdam, en die zijn blij dat Cohen is ingeruild voor v.d Laan.

  De PvdA had de mensen in Uruzgan (en dan denk ik vooral aan de vrouwen en kinderen) en de nederlandse soldaten (er bestaat een verband tussen het ontwikkelen van PTSS en de mate waarin een militaire bijdrage als zinvol wordt ervaren!) niet in de steek moeten laten.

  Maar vooral had de PvdA als een man achter Bos moeten blijven staan.

  Wil het graag over Karin Dekker hebben, maar ik ben toch wel een beetje onder de indruk geraakt van een reactie van een reageerder (Marc) op het Groninger Internet Courant. Hij stelde dat de aanvallen op Dekker vooral het gevolg van vrouw-onvriendelijkheid waren.

  En vrouw-onvriendelijkheid is het laatste wat ik mij wil laten aanleunen. Ben een feminist. Als de SP vanwege kostenoverschrijding uit het plan MONSTRUM stapt, en de VVD inspringt, zou ik het echt geweldig vinden als Betty de Boer wethouder werd.

  Met vriendelijke groet

 10. Vorschlaghammer
  29 april 2011 at 12:23

  Zonder bewijs?

  Das logisch. Ik denk dat er heel wat mensen met veel plezier zouden aanschuiven bij de onderonsjes van Smink, Schoor, Volker Wessels, de redactie van het DvhN en Hans Berens… maar ze worden niet uitgenodigt.

  Ze zouden graag een mailtje krijgen waarin Wallage motiveert waarom hij Spieker een dikke envelop met geldinhoud gaf…maar “het Systeem” wil niet in zijn comfort gestoord worden.

  Met vriendelijke groet

 11. 29 april 2011 at 12:23

  De PvdA is in staat om onze militairen in gevaar te brengen door nepberichten over martelingen te publiceren. Daardoor was de kans op aanslagen op onze militairen vergoot en werden onze militairen als oorlogsmisdadigers bestempeld. Dus dat deze ‘misrekening’ bewust is gedaan door de PvdA is gewoon zeer reeel. Ze doen alles om mensen te misbruiken voor hun eigen gewin door mensen op de been te brengen.

  Ik ben het niet snel met Rosita eens, maar dat zijn aangeeft dat je met die 8 miljoen mensen niet hoeft te ontslaan en alles door natuurlijk verloop kan is heel verstandig. De PvdA deed alsof ze het over een paar centen hadden. Er moet wat anders gebeuren om mensen aan het werk te helpen, maar laat de huidige mensen dan gecontroleerd wegvloeien in plaats van alles meteen te schrappen. Ik heb zo het idee dat de PvdA het geld wil gebruiken om gaten van het forum te dichten in plaats van mensen die nu een ID baan hebben te helpen.

  “Elsevier onthult deze week dat het prominente PvdA-kamerlid Ton Heerts (40) vlak voor de verkiezingen van 22 november 2007 de Volkskrant heeft geadviseerd bij de geruchtmakende publicatie over vermeende ‘martelingen’ door Nederlandse militairen in Irak.”
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/109411/PvdA-hielp-Volkskrant-bij-martel-primeur.htmprimeur

 12. Michiel
  29 april 2011 at 15:16

  Sorry Arno, ik lees nu pas je reacties tussen de bedrijven door. Mss moeten ‘we’ maar es met elkaar in debat. Wordt vervolgd…

 13. Arno Rutte
  29 april 2011 at 15:18

  Michiel,
  Geen excuses nodig hoor. Ik waardeer je bijdragen. En veel attentere reaguurders dan jij heb ik niet ;-)
  Naast ons online debat sta ik altijd open voor een debat in het ‘eggie’. Leuk!

 14. Een groninger
  30 april 2011 at 05:52

  Jullie koers is een asociale koers meneer rutte

  Er word bezuinigt op sociale voorzieningen o.a huurtoeslag zorgpremie kindgebonden budget zorg en onderwijs ook word er bezuinigt op de uitkeringen en nog veel meer

  verder worden er peperdure vliegtuigen aangeschaft word de hypotheek rente aftrek
  niet teruggeschoven zodat hij alleen toegankelijk is voor mensen met een hypotheek van 300000 euro en word er nauwelijks tot niks gevraagd aan mensen met een jaar inkomen van 80000 euro en hoger

  Het is oneerlijk dat mesnen die part nog deel schuld hebben aan de crisis zo hard worden gepakt en dat bank directeuren dikke bonussen opstrijken

  Ik heb een inkomen van 920 euro netto per maand ik vraag mij af hoe de vvd denkt dat ik alle bezuinigen moet opvangen als de zorgpremie steeds maar hoger word als energie steeds maar duurder worden als huren stijgen en huurtoeslag verlaagt word

  Ik weet niet meer hou ik alles moet betalen hoe moet ik nog eten als meer dan 75 % van mijn inkomen aan verplichte vaste lasten opgaat.

  P.s Ik ben volledig en duurzaam arbeids ongeschikt (100% dus)

  • Arno Rutte
   30 april 2011 at 08:44

   Veste Groninger,
   Welkom op mijn blog. Ik ben blij met iedereen die de moeite neemt om mijn blog te lezen. En nog blijer met de mensen die vervolgens ook een reactie geven en uit de grond van hun hart reageren.
   Laat ik beginnen dat ik de laatste ben om te beweren dat mensen met een heel laag inkomen of een uitkering makkelijk rond zouden kunnen komen. Uitkeringen in Nederland zijn nog steeds vrijwel de hoogste in heel Europa en worden door dit kabinet ook niet verlaagd, vetpot is het zeker niet. Daarnaast klopt het ook dat vaste lasten, zoals de zorgpremie, hoger worden. En dat komt zeker bij mensen met een laag inkomen hard aan.
   Dat de koers van de VVD een asociale koers is bestrijd ik. Veel heb ik er al over gezegd in dit blogbericht: http://blog.arnorutte.nl/08/04/2011/asociaal/
   Maar ik wil er hier ook graag even op in gaan.
   Het stijgen van de zorgpremies heeft alles te maken met het achterliggende probleem waardoor het kabinet ook de andere maatregelen moet nemen: Nederland vergrijst. In een rap tempo. Dit voorbeeld over de AOW kan dat inzichtelijk maken: in 1957 was er 1 AOW’er op iedere 6 werkenden, momenteel is die verhouding 1 op 4 en in 2040 is die verhouding 1 op 2!
   Als we van Nederland niet alleen vandaag, maar ook de komende decennia een sociaal land willen houden zijn pijnlijke ingrepen nodig. De vergrijzing gaat met explosieve stijgingen van de zorgkosten gepaard en een razendsnel afnemende beroepsbevolking moet de uitkeringen en de zorg voor een razendsnel groeiende groep mensen gaan betalen. Een van de voorwaarden om dat te kunnen realiseren is dat Nederland zijn staatsschuld vanaf nu gaat afbetalen. De komende generatie kan de last van de staatsschuld, waarvan alleen de rente op dit moment jaarlijks hoger is dan het gehele budget van het Nederlandse basisonderwijs, niet meer betalen. Als de schuld wel meegaat naar de volgende generatie zal die generatie niet meer in staat is zorg en uitkeringen te betalen. De jeugd zal er voor kiezen om weg te trekken uit ons land.
   Waarom dan toch peperdure vliegtuigen aanschaffen? Omdat er een moment komt dat de huidige vliegtuigen (F16) na meer dan 30 jaar dienst versleten zijn en straaljagers voor defensie nog steeds cruciaal zijn.
   Waarom dan niet ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek? Omdat de woningmarkt dit op dit moment niet kan hebben en een nog verder verslechterende woningmarkt desastreus is voor de economie. Met mij valt over dit onderwerp overigens best te praten, maar dan moet aan de andere kant ook iets gedaan worden aan het absurd hoge belastingniveau in Nederland.
   Tot slot de bonussen. Ik ben het volstrekt met u eens dat de bonuscultuur volledig uit de hand is gelopen en dat met droge ogen geen verband te zien is tussen de prestaties enerzijds en de hoogte van bonussen anderzijds. Hierin ingrijpen, zoals in ieder geval gebeurt bij de bedrijven die staatssteun ontvangen, heeft mijn steun. Maar het is wel symboolpolitiek. Het levert nauwelijks iets op, maar zorgt hooguit voor een rechtvaardiger gevoel. Dat is uiteraard ook wat waard.

 15. Een groninger
  30 april 2011 at 09:46

  Jsf vliegtuigen zijn te duur punt uit

  en de hypotheekaftrek in stand houden voor mensen tot aan 300 duizend euro en afschaffen voor een ieder die een hypotheek heeft die daarboven ligt kan prima

  Als je een hypotheek van boven de 300 duizend euro kan betalen dan hoef je niet een hypotheekrenteaftrek te hebben van tussen de 3000 en 8000 euro per jaar

  De VVD koers is asociaal omdat de lasten teveel neer gelegd worden bij mensen met 12000 euro per jaar en dat er weinig tot niks gevraagd word van mensen met inkomens van 50000 euro of meer inkomen

  als jullie die vliegtuigen niet aanschaffen en de hypotheekrenteaftrek alleen tot 300000 euro garanderen dan zit je al op plus minus 15 miljard bezuiniging

  In plaats daar van worden alle sociale voorziening aan gepakt
  het is niet alleen schandalig asociaal maar ook nog eens immoreel

 16. Een groninger
  30 april 2011 at 09:59

  Verder wil ik nog een ding kwijt over lage inkomens en vehogingen van de vaste lasten

  Als uitkeriingen niet omlaag gaan maar ook niet omhoog maar de vaste lasten stijgen wel enorm en de ondersteunde subsidies zoals huurtoeslag en zorg toeslag gaan naar beneden

  Dan verliezen de lage inkomens ontzettend veel koopkracht
  en als dat door blijft gaan houden mensen met lage inkomens geen geld meer over

  dit resulteert in mensen die dan hun huur en zorg en gas en licht niet meer kunnen betalen.

 17. Arno Rutte
  30 april 2011 at 10:19

  Tja Groninger,
  Volgens mij heb ik al uitgebreid uit de doeken gedaan waarom ik de huidige koers nodig en niet asociaal vind, laat staan immoreel.
  Niets vragen van mensen met een hoog inkomen is onzin. De belastingdruk is torenhoog. Van iedere euro die wordt verdiend gaat direct de helft (!) naar de overheid. Dat is absurd veel. Bij hoge inkomens liggen die verhoudingen nog veel schever.
  Een land dat de belastingen nog verder verhoogd zal qua economische ontwikkeling stilvallen. En zonder die ontwikkeling kunnen sociale voorzieningen simpelweg niet meer betaald worden. En dat vind ik dus wel een asociale koers.
  We zullen het denk ik niet eens worden. Dat neemt niet weg dat zorg en aandacht voor de problemen van mensen met een laag inkomen of een uitkering nodig is en blijft. Daarover verschillen we niet van mening.

 18. Een groninger
  30 april 2011 at 10:43

  Inkomsten belasting is alleen 58% voor de bedragen die boven de 54000 euro komen stel je verdient 76 duizend euro per jaar dan lever je 58% in op een bedrag van 18000 euro dus hou je uiteindelijk ongeveer 63000 euro per jaar over.

  het zou de VVD sieren als ze dat zouden uitleggen in plaats van te zeggen dat iemand die 76000 euro verdient 58% inkomsten belasting moet betalen

  Daaroverheen komt ook nog eens dat aftrek posten een stuk aantrekkelijker uitpakken voor mensen met hogen inkomens als dat ze doen voor mensen met lage inkomens

  Dus ja mensen met hoge inkomens hebben het veel beter dan mensen met lage inkomens

  als laatste wil ik mededelen dat het me aan mijn hart stuit waneer je zegt
  dat zorg en aandacht voor de problemen met mensen met een laag inkom,en of uitkeren nodig blijft. en dat de VVD dan vervolgend ijskoud snoeihard en meedogenloos bezuinigt op alles wat financiële verlichting voor deze mensen brengt

 19. Arno Rutte
  30 april 2011 at 11:17

  Groninger,
  Het is duidelijk: we worden het niet eens.
  Bedankt voor je bijdragen. Ik zie je graag weer terug op dit blog!

 20. Een groninger
  30 april 2011 at 11:22

  Dus nog maar eens voor de verduidelijking een inkomen van 130 duizend euro houd je in Nederland geen 65 duizend euro van over.

  Integendeel je houd over een inkomen van 130 duizend euro ongeveer 93 duizend euro over dan ga ik uit van 50%

  Ik hecht er echt veel waarde aan dat de VVD hier eerlijk over bericht

 21. Een groninger
  30 april 2011 at 11:22

  Mijnheer rutte reageer nou eens op het belasting misverstand.

 22. Arno Rutte
  30 april 2011 at 11:30

  Groninger,
  Belastingdruk gaat verder dan de inkomstenbelasting. De hoogste schijf van 52% gaat inderdaad pas in vanaf een bepaald inkomen. Er is overigens geen land ter wereld waar het hoogste tarief bij zo’n laag inkomen als in Nederland begint, maar dat ter zijde.
  Naast inkomstenbelasting worden er in dit land nog veel meer belastingen geheven. De algehele belastingdruk is daarmee gemiddeld 50%. Hoe hoger het inkomen, hoe meer belasting er wordt betaald.
  En dan hou ik er nu over op, in de wetenschap dat ik een verstokt socialist niet zal kunnen overtuigen. Dat hoeft ook niet. Politiek bestaat bij de gratie van meningsverschillen!

 23. 30 april 2011 at 14:43

  Ik betaal dus zoveel belasting dat ik twee mensen als “een groninger” onderhoud. Dat verbaasd me niets, want ik heb wel eens in een rijtjes huis gewoond waar wij als enigen werkten. De ene buurman was 65+, de ander had 6 kinderen zonder sollicitaieplicht bij 5 mannen, een studentenhuis, en een werkeloze alcoholist.

  Ik krijg wat belasting terug via hypootheekrenteaftrek. Let wel, dit is geld wat ik al betaald heb. Ik betaal dus iets minder belasting.

  En weet je waar ik recht op heb als ik werkeloos word? Helemaal nergens op.
  Ik moet namelijk eerst mijn spaargeld opeten. Vervolgens mijn huis en daarna kijken ze naar het inkomen van de partner. Als ondernemer heb je ook geen ww.

  • Arno Rutte
   30 april 2011 at 22:22

   Willem,
   Ik denk dat je het goed ziet. En voor mensen die het nodig hebben is het ook heel goed dat er een sociaal vangnet is. Maar ik ben helemaal met je eens dat veel te vaak vergeten wordt dat de werkenden en de ondernemers dit geld op moeten brengen. En als die belastingbetalers vinden dat het genoeg is geweest, krijgen ze van links te horen dat ze asociaal zijn. Fraai is dat…

 24. Een groninger
  1 mei 2011 at 13:23

  Als jullie het goed vinden dat er voor die het nodig hebben een sociaal vangnet is
  breek het dan niet zo genadeloos af

  Je kunt niet de uitkeringen op het huidige niveau laten en vervolgens vaste lasten
  duurder maken en dan tegelijkertijd subsidies als huurtoeslag en zorgtoeslag verlagen

  Dat is asociaal.

  Mensen op het minimum houden op deze manier geen geld meer over om een normaal bestaan te hebben.

 25. Een groninger
  1 mei 2011 at 13:35

  En even voor de duidelijkheid ik vind dat ook mensen met een inkomen van 30000 euro genadeloos gepakt worden door het CDA de VVD en de PVV dit zijn werkende mensen.

  Je moet niet in tijden van crisis gaan bezuinigen op lage inkomens en modaal
  je moet gaan bezuinigen op andere posten

  Zoals de JSF (koop dan minder technische vliegtuigen )

  en je kunt de hypotheek rente aftrek alleen toegankelijk maken voor hypotheken die niet boven de 3 of 4 ton uitkomen

  je kunt alle voordelen die mensen met inkomens boven de 50000 euro krijgen afschaffen

  Je kunt een bankenheffing invoeren

  en zo kan ik nog wel even doorgaan. het is een kwestie van keuze maken
  en het is duidelijk dat de vvd voor de welgestelden in de samenleving kiest en niet voor mensen die het ontzettend moeilijk hebben

 26. Michiel
  2 mei 2011 at 08:32

  Wordt dus vervolgd Arno ;)

  ‘Een van de voorwaarden om dat te kunnen realiseren is dat Nederland zijn staatsschuld vanaf nu gaat afbetalen. ‘

  Daar is men het van links tot rechts over eens. Alleen niet over het tempo en de manier waarop.

  ‘Waarom dan niet ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek? Omdat de woningmarkt dit op dit moment niet kan hebben en een nog verder verslechterende woningmarkt desastreus is voor de economie.’

  Grote onzin, niet als je de beperking hra uitsmeert over 20/30 jaar.

  En waarom wel éénzijdig ingrijpen in de huren? Omdat jullie achterban bekend staat als woningbezitters en niet als huurders.

  Nee, dit kabinet maakt duidelijk keuzes die ten koste gaan van de ‘zwakkeren’ en minderheden in de samenleving. Degenen met een dikke portremonnee worden ontzien.

  • Arno Rutte
   2 mei 2011 at 09:35

   Ach Michiel,
   Beweren dat je het eens bent over aflossing van de staatsschuld en dan cryptisch omschrijven dat we het alleen over de snelheid moeten hebben. Het is de bekende PvdA retoriek vol met afstel en uitstel. Het is het beleid dat de huidige snelle en harde bezuinigingen noodzakelijk maakt. De PvdA stond in de vorige kabinetsperiode vol op de rem. Toen er toch echt niet meer uitgesteld kond worden sloeg de angst bij de PvdA bewindslieden om het hart en liet men het kabinet struikelen over Uruzgan. Laat een ander de echte problemen maar oplossen. Dan roepen wij wel vanaf de zijlijn dat dat asociaal is. En dat noemen we dan ‘eerlijk’.
   Nu aanpakken is absoluut noodzakelijk. Niet in een langzaam tempo de problemen vooruitschuiven, maar zorgen dat de volgende generatie in Nerland nog toekomst heeft. Zorgen dat er over 15 jaar in dit land nog voldoende verdiend wordt om een fatsoenlijke sociale zekerheid in stand te houden. Dat is eerlijk. Dat is sociaal. Dat is alleen geen makkelijk verhaal. Maar het is hard nodig!
   Tot slot: met mij valt over ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek te praten. Maar dan wil ik wel een eerlijk belastingsysteem, waarin hard werken en meer verdienen niet langer bestraft wordt! Tot die tijd is de hypotheekrenteaftrek, nog afgezien van de noodzaak voor de huidige woningmarkt, een noodzakelijke correctie op een oneerlijk belastingsysteem.
   Iets zegt mij dat we hier op een andere keer nog maar eens over door moeten praten. We zullen het over veel niet eens worden, maar juist uit een verschil aan standpunten kunnen. Verassende nieuwe ideeen ontstaan.

 27. Michiel
  2 mei 2011 at 11:16

  Over de snelheid én over de invulling Arno. Lijkt me niets cryptisch aan. Het CPB heeft ook de bezuinigingen van de PvdA doorberekend en ook dan word de staatsschuld netjes afgelost. De huidige manier van bezuinigen lijtk wel heel dapper maar kost de eerste jaren 100.000 arbeidsplaatsen. Dat krijg je wanneer je een net opbloeiende economie de grond in bezuinigt. Het is echt niet zo dat omdat de VVD regeert de bezuinigingsplannen van hun de beste zijn.

  Je opmerking over afstel en uitstel is een mythe die rechts graag in stand houdt maar allang feitelijk is bewezen als onzin.

  http://sargasso.nl/archief/2005/08/23/staatsschuld-begrotingstekort-en-de-linkse-kabinetten/

  Dankzij een uitmuntende Wouter Bos hoeft dit kabinet minder te bezuinigen dan de VVD zo stoer riep in de verkiezingen. Je mag best wel wat meer dankbaarheid tonen als je het mij vraagt. Je analyse over de val v/h kabinet deugt ook niet. Ik en anderen weten hoe onbetrouwbaar het CDA als coalitiepartner was en hoe ze Bos en co wilden verplichten hun mond te houden tot na 3 maart 2010 (datum waarop besluit moest worden genomen). Wij wilden ‘onverkort vasthouden aan de belofte aan de kiezer’. En dus terugtrekken uit Uruzgan, na een al eerder verlengde missie. Dat andere partijen de voorkeur gaven aan kiezersbedrog hoeft toch niet negatief af te stralen op de PvdA die wél zijn belofte nakwam? Nu willen ‘jullie’ wederom een missie in Afghanistan en lachebekkie Rutte heeft Jolanda Slap verleid tot een missie met politie agenten. Knap hoe Rutte beloofd heeft dat ze alleen voor politiewerkzaamheden worden gebruikt (ze gaan de corruptie bestrijden, haha) terwijl in werkelijkheid ze mee moeten vechten of worden geronseld door de Taliban. Papieren werkelijkheden is waar Rutte en co prat op gaan. En nu roept gekkie Hillen alweer dat deze missie op losse schroeven staat ivm de bezuinigingen op Defensie. Duh!

  Iets in mij zegt ook dat we nog niet uitgesproken zijn en dat ik je nog ga benaderen voor het eoa.

  Tot slot, 14 miljard euro aan subsidie geven we jaarlijks weg aan huizenbezitters, waarvan het merendeel toekomt aan mensen die het niet nodig hebben. Dan komt de bezuiniging op gesubsidieerde arbeid ineens in een heel ander daglicht te staan.

  • Arno Rutte
   2 mei 2011 at 14:49

   Michiel,
   Ik zie een eventuele uitnodiging me belangstelling tegemoet!

 28. Een groninger
  3 mei 2011 at 03:16

  Door de inflatie van de afgelopen 10 jaar
  Is het sociaal minimum structureel te laag

  Inkomens zijn niet meer toereikend genoeg om de vaste lasten te betalen
  en normaal van te leven.

  Is dit nu de sociale maatschappij die u voor ogen heeft mijnheer rutte
  open toch u ogen

  Ik raad ieder bestuurder van VVD huize aan eens een jaar te leven van plus minus 900 euro per maand dit zal een eyeopener worden voor jullie

 29. Arno Rutte
  3 mei 2011 at 11:00

  Groninger,
  Afgezien vanhet feit dat ik gedurende een aantal jaren van een zeer laag inkomen rond heb moeten komen en volgens mij dus wel degelijk weet waarover ik het heb, heb ik ook nog eens nergens beweerd dat het makkelijk rondkomen is van een uitkering. Ik erken dat dat lastig is, maar ik vind ook dat dat niet anders kan.
  Waar het om gaat is dat bezuinigen nu heel hard nodig is om te zorgen dat ons land over 15 jaar nog steeds sociaal kan zijn. Het is duidelijk dat ik jou daar niet van kan overtuigen en dat je blijft zoeken naar ingangen om het dogma dat VVD’ers asociaal zijn bevestigd te krijgen. Tegen zo’n vaste overtuiging helpt geen argument. Jammer.

 30. Erik-Jan
  9 mei 2011 at 15:51

  Voor “Een Groninger”. Het minimumloon in NL is het een na hoogste van de wereld. Met kinderbijslag, huur-, zorg-, kind- en andere toeslagen en/of vermindering van de gemeentelijke belastingen is het internationaal gezien, nogal hoog. Dus dat niveau kan echt niet beter hoor. Alle andere uitkeringen zijn namelijk ook nog een gekoppeld aan dat netto-minimumloon. Het gevolg is dat je als je voltijd ( =40 uur per week) werkt tegen minimumloon er netto één kratje bier er per maand op vooruit gaat t.o.v. die er niet voor werkt. Dat verschil is mij echt te klein. Het komt nog steeds voor dat mensen vanwege een geringe loonsverhoging er netto op ACHTERUIT gaan, en dat zijn werkenden!
  Dus de sociale lasten en belastingdruk mogen zeker omlaag. Heb als kleine werkgever net gezien wat ik mag afdragen aan loonheffingen en sociale verzekeringspremies over salaris+ vakantiegeld in mei, in een woord: Schrikbarend veel!

  Dus het moet gewoon wat zuiniger aan en dan vallen als het goed is eerst de gemeentelijke prestigeobjecten om en krijgt dus het Groninger Museum bijvoorbeeld er NIET nog eens 1 miljoen bij. Kees van Twist: Rupsje nooit genoeg…..

  • Erik-Jan
   9 mei 2011 at 16:21

   In twee woorden: Schrikbarend veel, natuurlijk.

  • Arno Rutte
   9 mei 2011 at 19:07

   Erik-Jan,
   Ik had het niet beter kunnen zeggen. Altijd maar degene die met hun werk en ondernemerszin wegzetten als asociaal: het is eigenlijk een schande.

 31. Michiel
  11 mei 2011 at 14:45

  @arno: ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat jij hier degene bent die steeds het woord asociaal in de woord neemt, en anderen niet of nauwelijks.

  Daarnaast, het minimumloon en het uitkeringsniveau kan in NL wel hoog zijn, dat geldt ook voor vele (vaste) lasten. Om het beeld niet éénzijdig te laten…

 32. Michiel
  16 mei 2011 at 14:00

  ‘Linkse wethouders en bezuinigen, het blijft een hele lastige combinatie… http://bit.ly/lvDkbj‘ – tweet Arno.

  Wij hebben tenminste principes.

  • Arno Rutte
   16 mei 2011 at 14:03

   Kijk, daar is het morele vingertje van de PvdA dan toch weer vol in de lucht!
   Hoezo principes? Wel vooraan staan bij het uitdelen maar weglopen als het financieel lastig wordt? Dat is wel heel erg makkelijk! En Schrijer is niet de eerste linkse wethouder die voor zijn verantwoordelijkheid wegloopt. In Nijmegen ging een Groen Links wethouder hem voor.

 33. Michiel
  16 mei 2011 at 15:02

  Ah jee toch, morele vingertje? Wat reageer je toch steeds geforceerd, heeft iemand je weer asociaal genoemd? ;)

  Hij wil gewoon niet voor z’n rekening nemen dat mensen aan de onderkant compleet kapot worden gemaakt door de eenzijdige bezuinigingsdrift van het huidige kabinet. Hulde! Iig is het geen plucheklever zoals we in de politiek gewend zijn.

  • Arno Rutte
   18 mei 2011 at 00:16

   Schrijer is de man die weigert een door hem zelf veroorzaakt tekort van 60 miljoen euro weg te werken. Daar is maar één woord voor: laf.
   Gelukkig denken de andere PvdA wethouders en de fractie in Rotterdam er anders over. Die sturen deze wethouder weg en gaan op zoek naar een bestuurder die gaat bewijzen dat linkse bestuurders wel het lef hebben om te bezuinigen. Eentje die niet wegloopt als het moeilijk wordt. Als dat lukt, dan krijgt die wethouder daarvoor van mij alle lof!

 34. Michiel
  18 mei 2011 at 14:55

  Ja, ik lees nu ook het verhaal over de 60 miljoen. Dat plaatst het verhaal toch in een ander daglicht.

  Linkse bestuurders hoeven niet te bewijzen dat ze het lef hebben te bezuinigen. Dan doen we al volop. Zie Groningen….

  • Arno Rutte
   18 mei 2011 at 15:22

   Michiel,
   We gaan het meemaken in Groningen. Vooralsnog lukt het echte bezuinigen nog niet echt. De lasten zijn al wel verhoogd tot de hoogste in Nederland. Maar wat niet is kan nog komen. Zeker in Groningen is fors en moedig bezuinigen hard nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *