Lenen, lenen? Betalen, betalen!

Leen van Frisia. Dat was hét symbool van alles wat fout, vuig en vies was aan de commerciële kredietverstrekking aan consumenten. Mensen wijs maken dat iedere wens ingevuld kon worden met een passend kredietje van ome Dirk uit Wognum en dat sparen een overbodige luxe was. Leef nu, de zorgen komen later. Schande! En onverstandig, zo wist Youp van ‘t Hek ons in de jaren ’80 van de vorige eeuw ons al haarfijn uit te leggen: 

De kredieten van Leen worden niet meer verstrekt. De kredietcrisis sleurde de DSB bank waar Frisia onderdeel van uitmaakte mee in haar val en maakte een eind aan de ranzige filmpjes en foldertjes van Leen.

Maar waar de ene marktpartij wegvalt, is er altijd wel weer een andere die in dat gat duikt. Hoewel, marktpartij? In het door Links gedomineerde Groningen neemt de overheid die taak graag op zich. En zo wordt een groot deel van de stad bewerkt met een reclamecampagne van de Groninger Kredietbank, 100% onderdeel van de Sociale Dienst, om lekker te lenen voor “leuke dingen”.

Mijn fractiecollega Joost van Keulen en ik vinden dit een, op z’n zachtst gezegd, bespottelijke gang van zaken. En zoals hij in zijn weblog al aankondigde hebben we er een paar stevige schriftelijke vragen over gesteld.

De Groninger Kredietbank die Stadjers actief aanzet om zich in de schulden te werken: als het niet zo ernstig was, zou het bijzonder grappig zijn. Ik wacht in spanning de antwoorden van het college af en hoop in de tussentijd dat niet teveel Stadjers in deze door de gemeente zelf uitgezette financiële fuik trappen. Want hoe leuk de dingen ook zijn die je met een kredietje van de GKB kunt aanschaffen: uiteindelijk moet je altijd betalen!

update 5 maart 2011: Het college heeft de vragen snel, uitgebreid en goed beantwoord. Zie hier de antwoorden

“Met de campagne proberen we burgers duidelijk te maken dat het lenen van geld op een verantwoorde wijze moet plaatsvinden. Achteraf gezien kunnen we constateren dat de tekst op het bewuste kaartje dit doel niet goed weergeeft. De tekst is te uitnodigend en kan mensen op het verkeerde been zetten.”

“Gemeentelijke kredietbanken zijn vrijgesteld van de vergunningplicht van de AFM. De AFM geeft ook niet vooraf toestemming voor een reclame-uiting. Wij hebben de AFM gevraagd hun mening te geven over het betreffende kaartje en zijn in afwachting van een reactie hierop.”

Iets zegt mij dat de GKB niet nog een keer zo onzorgvuldig te werk zal gaan. En dat is pure winst!

3 comments for “Lenen, lenen? Betalen, betalen!

 1. Jan-Willem Lobeek
  25 februari 2011 at 15:08

  Youp van ‘t Hek (ietsje jonger dan nu) kon het toen al perfect bewoorden:

 2. Jan-Willem Lobeek
  25 februari 2011 at 15:09

  Youp van ‘t Hek (ietsje jonger dan nu) kon het toen al perfect bewoorden:

  http://www.youtube.com/watch?v=zNf4ZGMVF-w&feature=player_embedded

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *